Velkommen til en kveld som skal handle om sjelelig smerte, svik, forsoning, ensomhet, meningsløshet, død og fordervelse, men også om evnen til å leve et reflektert og meningsfullt liv. Er smerte og lidelse et utelukkende onde, eller er det også en forutsetning for et meningsfullt liv?
Siden samtalen foregår rett før påske, vil vi forsøke å forankre de eksistensielle og psykologiske problemstillingene i påskefortellingene i Bibelen. Dette er ikke et arrangement forbeholdt troende mennesker, men et arrangement for ALLE som er interessert i de dypere aspektene ved det å være menneske. På scenen sitter en prest, en ateist og en pensjonist. Det er en sjelesørger, en psykolog og en lærer med lang erfaring. De har ulike perspektiver på livets store spørsmål.
Bak de kanoniske fortellingene i våre gamle visdomstradisjoner gjemmer det seg kanskje en større psykologisk dybde. Det er fellesmenneskelige fortellinger om hvordan det er å bli sviktet av sine nærmeste, møte døden, bære sin byrde, påta seg et stort ansvar, gå til grunne for deretter å komme tilbake til livet med ny innsikt.
Kanskje kan påskens fortellinger si oss noe om viktigheten av å ofre seg for noe man tror på, selv om det kan innebære sivil ulydighet og store omkostninger?
Og at budskapet noen ganger kan være større enn den som bærer det, og til og med forsterkes og leve videre etter budbærerens død?
Men fortellingene kan også vise oss viktigheten av individets kamp mot overgrep fra maktapparat og "folkeviljen". Og dermed om hvor stor betydning enkeltmennesker kan ha.
I debatten deltar Erlend Waade, Aud Sunde Smemo og Sondre Risholm Liverød.
Erlend Waade er lærer, skribent og tidligere kateket i Folkekirken. Han har jobbet lenge med sin egen tro, og leser nå Bibelen mer som dybde psykologiske innsikter, enn som dokumentariske beskrivelser av historiske hendelser. Han er også mer opptatt av hvordan folk lever, enn av hvilken "livsynsmerkelapp" de bruker.
Aud Sunde Smemo er sogneprest i den majestetiske Domkirken på Torvet. Hun er en åpen, klok og varm person. Hun tror på Bibelens fortellinger som historiske beretninger, men også på fortellingenes dype relevans for mennesker i dag. Hun har hatt ansvar for utallige begravelser der hun formidler troen på et liv etter døden, og gir trøst til mennesker i dyp sorg. Hun tar for tiden videreutdannelse i sjelesorg.
Sondre Risholm Liverød er psykolog, omtales tidvis som ateist, men opplever at agnostiker er et bedre begrep. Sondre jobber som klinisk psykolog, og på siden av sitt terapeutiske virke er han opptatt av å formidle psykologi til «fagfolk og folk flest» på WebPsykologen.no og podcasten som heter SinnSyn. Kveldens debatt blir en live «påske innspilling» av podcasten som heter SinnSyn.
Velkommen til et dypdykk i menneskets indre liv!
Arrangementet er et samarbeid mellom Domkirken menighet i Kristiansand og WebPsykologen
Sted: Gml Teateret i Kristiansand
Dato: Torsdag 2. april
Klokka: 19.00
Inngang: kr 100,-